Határtalanul program

Megjelent: 2019. április 29. hétfő

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban

A két hetedik osztály tanulói április második hetében a Határtalanul program keretében Horvátországba utaztak.
Horvátország ”legmagyarabb” vidékére, Dél-Baranyába, a horvát fővárosba és az egykori magyar tengerpartra utaztunk.
Első úti célunk a pélmonostori iskola felkeresése volt, ahol magyar oktatás is folyik. Utána a Kopácsi-Rét természetvédelmi területen hajókiránduláson vettünk részt, amely során a Dráva folyó vízi élővilágát mutatta be nekünk a terület egyik vezetője. Délután még Eszéken felkerestük az óvárost, a főteret, a várat majd nehezen, de megtaláltuk a „fityó elgázolja a tankot” szoborkompozíciót. Csúzán a szálláson finom étellel-itallal szívélyesen fogadtak bennünket.
A második nap négy órás utazás után a horvát fővárosba, Zágrábba értünk, ahol idegenvezető kalauzolt végig bennünket a város nevezetességein. A Káptalan dombon emelt székesegyházban tisztelegtünk a régi magyar családok, Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter síremlékénél. Az egy órás szabadidőnkben ajándékokat vásároltunk és persze nem maradhatott ki egy „Mekis” kajálás sem.
Az esti órákban érkeztünk Fiumébe a szállásunkra.
A harmadik napon Fiumében meglátogattuk Tersattó várát, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a tengerre és a városra. A délelőtt folyamán Fiume belvárosában sétáltunk, többek között megkoszorúztuk Baross Gábor „vasminiszter” emléktábláját, amelyet csak hosszas keresgélés után találtunk meg. Sajnos délutánra elromlott az idő és a híres tengerparti üdülőhelyeket, Abbáziát és Lovrant csak szélben és esőben láthattuk. Sokan közülünk azonban először voltak a tengernél és csodálatos élmény volt a hatalmas vizet látni, néhányan még a sós vizet is megkóstolták. Vacsora után a szálláson vidáman töltöttük az időt beszélgetéssel, kártyázással és közös meccsnézéssel.
Utolsó napon hazaindultunk, útközben Varasdon álltunk meg és az Erdődyek várkastélyát néztük meg. Innen nem messze Felsőzrínyifalván megkoszorúztuk Zrínyi Miklós költő és hadvezér emlékoszlopát.
A hazautazás a buszon közös énekléssel, viccelődéssel, zenehallgatással telt el.
A négy nap alatt csodálatos tájakat, kincseket láthattunk, sok ismerettel gazdagodtunk.
Köszönjük Eszter néninek, Gyöngyi néninek és Laci bácsinak, hogy megszervezték és elvittek bennünket erre a felejthetetlen útra.

Az eseményen készült fényképekből ide kattintva tekinthető meg válogatás.

a 7.a és a 7.b osztály tanulói

Találatok: 621